نکات طلایی میزبانی و اصول تشریفات
میزبانی و اصول تشریفات، جزو مهم ترین عوامل کسب رضایت مشتری در یک رستوران است. کاملا درست است که عواملی مانند کیفیت غذا یا قیمت غذاها مهم اند، اما آیا تا به حال به اهمیت تشریفات توجه کرده اید؟ تشریفات مجموعه ای از تمام اقداماتی است که یک رستوران توسط کادر خود برای احترام بیشتر به مشتریان و ارائه خدمات بهتر به آنها انجام می دهد.
دانستیم که تشریفات و نحوه میزبانی با احترام به مشتری رابطه مستقیم دارد. افراد، محلی را برای صرف وعده های غذایی یا گذراندن قرار های دوستانه و کاری انتخاب می کنند که بیشترین احترام را به آنها بگذارند. قطعا اگر روزی به رستورانی بروید و رفتار پرسنل زننده باشد، حتی اگر کیفیت غذای آنجا عالی باشد هرگز دیگر پا در آن محل نمی گذارید. فکر میکنم اهمیت میزبانی و رعایت اصول تشریفات را به خوبی دانستید. در ادامه این موضوعات را بیشتر مورد بحث قرار می دهیم.
میزبان چه کسی است؟
میزبان فردی است که در بدو ورود به رستوران برای خوش آمدگویی به استقبال شما می آید. با شما صحبت می کند و شما را به سمت میز مورد نظر راهنمایی می کند. منو را در اختیارتان می گذارد و سفارش شما را دریافت می کند. وظیفه سرو غذاها بر روی میز نیز بر عهده میزبان است. او در نهایت رضایت شما از خدمات ارائه شده را می سنجد و تا درب خروجی شما را بدرقه می کند. میزبان کسی است که تمامی اصول تشریفات یک رستوران را به خوبی آموخته و آنها را در برخورد با مشتری رعایت می کند.
آیا میزبان باید فردی حرفه ای باشد؟
پاسخ این سوال بدون هرگونه تعلل بله است. میزبان در واقع تنها کسی است که مشتری می بیند. او را می توان نماینده کل پرسنل رستوران دانست. اگر رفتار او نامناسب و غیرحرفه ای باشد، قطعا زحمات باقی پرسنل هدر خواهد رفت. اگر شما فردی آموزش ندیده و بی تجربه را به عنوان کادر میزبانی رستوران خود انتخاب کنید، بدون شک ضرر های زیادی را متحمل خواهید شد. رفتار درست و حرفه ای پرسنل میزبانی موجب جلب رضایت ارباب رجوع شده و آنها را به مشتریان دائم شما مبدل می کند. مشتری دائم یعنی درامد خوب دائمی، پس حتما برای آموزش میزبانی و اصول تشریفات به کادر خود اقدام کنید.
ویژگی های میزبان فوق حرفهای:
علاقه داشتن به کار
مهم ترین و کلیدی ترین ویژگی یک میزبان خوب برای رستوران علاقه به کار است. چرا که میزبانی کار چندان ساده ای نیست و بدون وجود علاقه خیلی زود فرد را خسته خواهد کرد. خستگی و عدم علاقه به کار نتیجهی عکس می دهد.
میزبان باید خلاق باشد
همه رستوران ها امر میزبانی و رعایت اصول تشریفات را در دستور کار خود قرار داده اند. منتها چیزی که آنها را از هم متمایز می کند، خلاقیت کادر و پرسنل در نحوه میزبانی ست. کاملا درست است که یک سری اصول غیر قابل تغییر اند، منظور ما هم تغییر اصول کار نیست. منظور از خلاقیت، انجام همان اصول به شکلی جذاب تر و متفاوت تر است.
داشتن فن بیان خوب
فردی که برای میزبانی انتخاب می شود نباید خجالتی باشد. او باید از فن بیان خوبی برخوردار باشد تا بتواند خیلی راحت با مشتریان ارتباط برقرار کند.
تعهد کاری
فراموش نکنید شما برای آموزش پرسنل خود زمان و هزینه صرف کرده اید. باید مطمئن باشید افراد انتخابی شما در نیمه راه کار را رها نمی کنند. چرا که میزبانی کار ساده ای نیست و آموزش و هماهنگ شدن با محیط کار امری سخت و بسیار حائز اهمیت می باشد.
سلامت جسمانی
فردی که به عنوان میزبان رستوران برگزیده می شود باید از سلامت جسمی و ظاهر مناسبی برخوردار باشد. اهمیت این موضوع بدین علت است که او را میتوان به نحوی چهره رستوران نامید.
حافظه و تمرکز قوی
تشریفات اصول زیادی و مهمی دارد. فرد باید بتواند در مدتی کوتاه همه تشریفات را بیاموزد و آنها را هنگام کار رعایت کند. فراموش کردن حتی یکی از موارد تشریفات ممکن است به اشتباهی غیرقابل جبران برای میزبان مبدل شود.
نظم
منظم بودن را جدی بگیرید. فردی که حتی نتواند به موقع در محل کار حضور یابد، چطور ممکن است غذای مشتری را به موقع تحویل دهد؟ میزبان باید فردی بسیار منظم و وقت شناس باشد.
ظاهر آراسته میزبان
میزبان رستوران، باید لباس مخصوص خودش را داشته باشد تا از سایرین تشخیص داده شود. لباس های او باید کاملا تمیز و مرتب باشند. هرگونه لکه یا چروک به جلوه رستوران ضربه می زند. تمیز بودن لباس ها به مشتریان اعتماد لازم را از انتخاب رستوران شما هدیه می کند.
اصول تشریفات چیست؟
میزبان در هنگام مواجهه با مشتریان ایرانی یا خارجی رستوران شما، آدابی را رعایت می کند. این آداب برای هر مشتری و متناسب با نوع رستوران شما کمی متفاوت اند. به مجموعه این رفتار ها اصول تشریفات می گویند. در ادامه مروری کلی بر آنها خواهیم داشت. ما در دوره میزبانی و اصول تشریفات تمامی اصول با جزئیات را به شما آموزش میدهیم، پس پیشنهاد میکنیم حتما سر بزنید.
-
لبخند بزند
خوش رویی و وجود لبخند بر لب میزبان یک اصل مهم است. مشتری با فرد عبوس، ناراحت یا عصبانی ارتباط برقرار نمی کند.
-
صمیمی باشد
میزبان یک رستوران باید در هنگام برخورد با ارباب رجوع احساس صمیمیت و مهربانی را به آنها القا کند. این حس خوب باعث افزایش احساس راحتی آنها در رستوران می شود.
-
ارتباط چشمی برقرار کند
میزبان باید هنگام صحبت با مشتری ها، مخصوصا حین خوش آمد گویی به چشمان آنها نگاه کند. ارتباط چشمی اثر زیادی دارد و نباید آن را دست کم گرفت.
-
از صحبت های اضافه پرهیز کند
فرد باید در زمان خوش آمدگویی، سفارش گیری و بدرقه با مهمان ها صحبت کند.میزبان باید از هر صحبت غیرضروری ای بپرهیزد.
-
حفظ آرامش توسط میزبان
برای مشتری اهمیت ندارد که روز بقیه چطور گذشته و چه میزان خستگی در وجود آنهاست. او آرامش و متانت را از میزبان انتظار دارد. با این اوصاف هرگونه رفتار خلاف این، مانند صحبت کردن با صدای بلند، بگو مگو، استفاده از الفاظ و کلمات نامناسب و… واقعا ناپسند است.
-
هرگز مهمان ها را مجبور به رفتن نکند
حتی اگر ظرفیت رستوران شما تکمیل شده، نباید هیچ مهمانی را به رفتن یا سریع تر رفتن مجبور کنید. این رفتار یک بی احترامی بزرگ است که با اصول تشریفات کاملاً تناقض دارد.
-
تند راه نرود
زمانی که مهمان ها را به سمت میز هدایت میکند یا سفارش آنها را می آورد، تند راه نرود. شما باید شمردهتر از مهمانان حرکت کنید.
-
قرار دادن وسایل خود در جای درست
او هرگز نباید وسایل میزبانی خود مانند خودکار را در جای نامناسب مانند پشت گوش یا زیر بغل قرار دهد. این رفتار از شخصیت یک میزبان حرفه ای به دور است.
-
از خوردن یا جویدن خوراکی ها پرهیز کند
غذا خوردن یا جویدن هر چیزی هنگام صحبت با مشتری توسط میزبان حرکتی دور از ادب است.
-
در حضور مشتری رفتار های دور از شان انجام ندهد
منظور از رفتار های دور از شان، حرکت نامناسب دست و پا، تمیز کردن صورت یا بینی یا گوش، استفاده از خلال دندان و رفتار هایی از این قبیل است.
-
شمارش پول توسط میزبان در حضور مشتری ممنوع
یکی دیگر از اصول تشریفات این است که میزبان پول را در حضور مشتری شمارش نکند. برخی مهمان ها این کار را توهین تلقی می کنند.
-
برای برداشتن مواد غذایی یا یخ از دست استفاده نکند
استفاده حداکثری از لوازم و وسایل و استفاده حداقلی از دست ها نکته ای مهم است. این امر بهداشت رستوران را نشان می دهد. پس میزبان هرگز نباید به مواد غذاییای که مشتری میخواهد آنها را میل کند، دست بزند.
-
میزبان باید از میهمانان تشکر کند
صرف نظر از دریافت یا عدم دریافت انعام از مشتریان، تشکر کردن از آنها بسیار مهم است. تشکر کردن باید با لحنی محترمانه و مودبانه باشد.
-
زمان هرکار را بداند
میزبان باید بداند که چه زمان منوی غذا را در اختیار بگذارد، چه زمان منوی نوشیدنی را ببرد و چه زمان صورتحساب را ارائه کند. هیچ یک از این اقدامات نباید زودتر یا دیرتر از زمان مشخص صورت گیرد.
-
به مشتریان کمک کند
از آنجا که تنها کسی که با مشتری در ارتباط است، میزبان است او باید هرجور که می تواند به آنها کمک کند. تفاوتی ندارد میهمان چه کمکی از وی میخواهد، او باید در چارچوب اختیاراتش و امکانات رستوران، برای کمک به مهمان اقدام کند.
این ها فقط تعدادی از اصول تشریفات یک رستوران بود. باید توجه داشته باشید که با توجه به نوع رستوران شما( معمولی یا بین المللی) و نوع غذایی که سرو می کنید(غذا های ایرانی یا ملل دیگر) و محل استقرار رستوران شما، اصول متغیر اند. مثلا رفتار پرسنل یک رستوران گردشگری در چالوس با رفتار پرسنل یک رستوران بین المللی در برج میلاد تهران از زمین تا آسمان تفاوت دارد.
آموزش صحیح و کامل تمام اصول تشریفات، سرویس دهی، میزبانی، پذیرایی، استقبال و بدرقه مهمان ها، نکات ایمنی و بهداشتی و… امری بسیار مهم است. مدیریت هر رستوران باید نسبت به تهیه بهترین آموزش برای کادر خود اقدام کند تا نه تنها رستوران از این منظر ضربه نخورد، بلکه منجر به افزایش درآمد و مشتری نیز بشود.
امیدوارم این مطلب در ارائه خدمات بهتر به شما کمک کرده باشد و رونق کسب و کار شما را به همراه داشته باشد، البته پیشنهاد من این است که به اطلاعات کلی این مقاله بسنده نکنید و حتما به دوره میزبانی و اصول تشریفات بپیوندید تا با مهمترین و ریزترین جزئیات مربوط به میزبانی و اصول تشریفات آشنا شوید.
در این مقاله به بررسی نکات طلایی میزبانی و اصول تشریفات پرداختیم امیدواریم برایتان مفید بوده باشد. اگر علاقهمندید میتوانید مقاله دیگر ما در ارتباط با
باید ها و نباید ها در ویژگی یک کافی شاپ خوب را نیز مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.